Boer en Boerenzoon – Aardappel versus melk

Wat betekent het om boer te zijn anno 2003? Zeven maanden lang en gemiddeld twee dagen per maand volgde de Amsterdamse fotografe Maaike Koning twee Groningse families.

TEKST
Martha van de Werf

Wat betekent het om boer te zijn anno 2003? Zeven maanden lang en gemiddeld twee dagen per maand volgde de Amsterdamse fotografe Maaike Koning twee Groningse families. Ze deed dat in het kader van de Post Middendorp Opdracht 2002, de tweejaarlijkse opdracht van de provincie Groningen voor documentaire fotografie. Het thema van deze zesde editie luidt ‘Groningen: agrarische cultuur in verandering’. De landbouwontwikkelingen zullen de komende jaren steeds meer worden beïnvloed door het Europese landbouwbeleid. De aankomende generatie jonge boeren zal de gevolgen van de herstructurering in de landbouw het hoofd moeten bieden.

In Ezinge mocht Maaike Koning de dagelijkse praktijk van een melkveehouderij van nabij meemaken. In Sellingen legde ze de werkzaamheden vast tijdens de suikerbieten- en aardappelteelt en rond de boerderijcamping. Vlak voor de afronding van de opdracht zagen de asperges het licht, gestoken uit de zwarte grond maakten deze beelden de serie compleet. In de ogenschijnlijke alledaagsheid van de dingen ligt de kracht van de foto’s. De portretten van ‘Boer en boerenzoon’ zijn ongedwongen, terloops bijna, er is geen sprake van enige geposeerdheid. Ze doen wat ze doen en het is de fotograaf die het moment kiest: een hand op een koeienrug, samen de krant lezen op de bank of gebogen over de asperges.

De foto’s zijn te zien tijdens de manifestatie Noorderlicht van 7 september tot en met 12 oktober 2003 in het Provinciehuis, St. Jansstraat 4 te Groningen, tijdens kantooruren. Het document zal worden bewaard in de Groninger Archieven.

De auteur is werkzaam op de afdeling cultuur van de provincie Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50