Bodem onder heide

De bodemwikkeling onder heide is zo karakteristiek met de zwarte pikkige bovengrond, de grijze loonzandlaag en de bruine oerbank, dat een heidepodzol een begrip is geworden. Toch zijn deze kenmerken het resultaat van een veel langere ontwikkeling dan alleen de wisselwerking tussen de heide-begroeiing en de huidige podzolvorming.
In dit artikel willen we deze ontwikkelingsgeschiedenis wat nader bekijken. Het doel is een achtergrond te schetsen voor het verdere beheer van de nog bestaande ‘heidegrasvelden’.

TEKST
B. van Heuvelen

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50