Stijntje de Olde, landschap als decor

Het landschap is bij uitstek een thema voor kunstenaars en fotografen. Veel landelijke taferelen zijn op het doek en op papier vastgelegd. Ook kun je in het landschap zaken in scène zetten. Neem bijvoorbeeld fotograaf Stijntje de Olde, die het landschap onder andere gebruikt als decor voor modefotografie.

TEKST
Jan Abrahamse

Niet iedereen zal Stijntje de Olde als fotograaf kennen, maar vele Groningers kennen haar werk. Ze heeft furore gemaakt met de paginagrote advertentie waar minister Annemarie Jorritsma achter op een tandem zit voor het stadhuis van Groningen, en met de beroemde afscheidsfoto van Vonhoff. En wie kent niet de paginagrote kleurenadvertentie van het Nieuwsblad van het Noorden waarin een echtpaar, gezeten op een bank in een huiskamer, de lezers proberen over te halen een abonnement te nemen.

Ensceneren

Stijntje de Olde is geboren in Groningen, getogen in Zuidlaren en volgde op Academie Minerva aanvankelijk de mode-opleiding. ‘Van fotografie wist ik niets, maar ik vond het wel interessant en na een tijdje wilde ik daarin afstuderen.’
Vanaf het begin heeft De Olde met modellen gewerkt. ‘Dat vind ik spannender dan het fotograferen van stillevens of landschappen. Om van niets toch iets te maken, dat spreekt mij aan. Ik bedoel daarmee dat ik het prettig vind om iets te ensceneren. Het is ook leuk om met mensen te werken, want fotografie is vaak een eenzaam bestaan. Als ik foto’s moet maken voor schoolboeken voor Wolters-Noordhoff, brochures voor de Hogeschool Windesheim in Zwolle of elektroscooters voor minder validen, dan werk ik ook met modellen. Ik fotografeer veel liever koppen dan producten.’
Voor die bekendheid heeft Stijntje de Olde wel moeten knokken. Na haar studie is ze voorzichtig gaan werken voor Takefive, een modellenbureau in Groningen. Ze kende iemand die daar werkte en haar suggereerde om foto’s te laten zien. Daar is haar eerste opdracht uit voortgekomen. Tegenwoordig werkt ze niet alleen in Noord-Nederland, maar bijvoorbeeld ook voor Dutch Casting Agency, een modellen/castingbureau in Amsterdam, en voor Benelux Press, een groot fotostockbureau in Voorburg.
Behalve op locatie werkt ze in haar studio in de Nieuwe Bleekerstraat te Groni