De rubriek Meerverkenningen in het Noorden zijn ontdekkingstochten van landschapsdeskundige Edward Houting over de vele waterplassen die Noord-Nederland telt.

‘Den Haag, je tikt ertegen en het zingt’, dichtte Gerrit Achterberg ooit. ‘Friesland: je passeert altijd een brug, eronderdoor of eroverheen.’ Een bootje met buitenboordmotor is snel gehuurd bij Hoekstra in Eernewoude. Binnen drie minuten ben ik weg ’t water op. Het was zowat de warmste dag van het jaar. De ‘koperen ploert’ scheen wat ie schijnen kon. Af en toe een verkoelende wind, die des te lekkerder is als de boot wat meer vaart heeft. Ik had al eens vanuit het gehucht De Veenhoop gezeild met een stel mensen. In Valken, op weg via de Kromme Ie naar de Wijde Ee en het Pikmeer. Vanuit diezelfde zeilschool zagen we een zwaan-kleef-aan-sliert van Optimisten naar de Wijde Ee getrokken worden. Als een eend met twaalf kuikens.

Ter hoogte van de Princenhof, een groot restaurant aan het Si…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.