Met dit enigszins kreupele versierversje praatte de populaire Groningse rechtenstudent en geduchte Vindicater Pieter Jelles Troelstra zich in de zomer van 1885 binnen bij de onervarene, naar schoonheid en echte liefde hunkerende Saskia Bokma de Boer. Zij was een domineesdochter uit Nes op Ameland, had veel gelezen, wilde schrijfster worden maar had nauwelijks levenservaring. Ze werd jaren later wereldberoemd als de beroemde schrijfster Nynke van Hichtum, dankzij haar kinderboek Afke's Tiental.

Wûnderblom

‘Ik rin alhiel beteutere om
En bin net mear my selme;
De swietrook fan in wûnderblom
Hat my al alhiel bedwelme.’

Met dit enigszins kreupele versierversje praatte de populaire Groningse rechtenstudent en geduchte Vindicater Pieter Jelles Troelstra zich in de zomer van 1885 binnen bij de onervarene, naar schoonheid en echte liefde hunkerende Saskia Bokma de Boer. Zij was een domineesdochter uit Nes op Ameland, had veel gelezen, wilde schrijfster worden maar had nauwelijks levenservaring. Ze werd jaren later wereldberoemd als de beroemde schrijfster Nynke van Hichtum, dankzij haar kinderboek Afke’s Tiental.

Wanneer vrienden ‘oet Westen’ bij ons komen logeren in Onderdendam om wat rond te ‘sneupen’ in de omgeving, is steevast de reactie: ‘Het is hier precies zoals in De Poo…

Trefwoorden