Water is zeer ongewoon door zijn gewoonheid, want water is een hoogst merkwaardig en uitzonderlijk natuurproduct. Toch is de mens zich van het bestaan van water pas bewust wanneer het hem of haar ontbreekt of bedreigt. Water is de enige vloeistof die in de natuur in grote hoeveelheden voorkomt. Het is ook de enige stof die wij onder normale omstandigheden zowel als vaste, vloeibare en gasvormige vorm tegenkomen.

Water is zeer ongewoon door zijn gewoonheid, want water is een hoogst merkwaardig en uitzonderlijk natuurproduct. Toch is de mens zich van het bestaan van water pas bewust wanneer het hem of haar ontbreekt of bedreigt. Water is de enige vloeistof die in de natuur in grote hoeveelheden voorkomt. Het is ook de enige stof die wij onder normale omstandigheden zowel als vaste, vloeibare en gasvormige vorm tegenkomen.
Het is alom aanwezig. In de vorm van oceanen, zeeën, meren en rivieren bedekt het bijna driekwart van het aardoppervlak met een totale inhoud van ongeveer 850.000.000 km³. Onder het aardoppervlak bevindt zich nog eens ongeveer 5.000.000 km³ grondwater, terwijl in de atmosfeer zo’n 7.000 km³ water aanwezig is, grotendeels als waterdamp. Het overgrote deel van het water is zout; h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden