Duurzaamheidscentrum Lauwersoog

Op 17 oktober heeft de Initiatiefgroep Duurzaamheidscentrum Lauwersoog de Nationale toekomstprijs gewonnen. Die prijs is een stimulans voor innovatieve plannen of projecten voor de wereld van morgen. De prijs werd toegekend voor het Lauwersoogproject, dat voorziet in een Duurzaamheidscentrum aan, in en op de zeedijk tussen industrieterrein en dorp Lauwersoog.

TEKST
Jan Abrahamse

Een combinatie van bezoekerscentrum en duurzame-energiecentrale moet zorgen voor een vernieuwend en publiekstrekkend bezoekerscentrum, waar op aantrekkelijke wijze informatie wordt verstrekt over natuur, water en energie. Het plan sluit goed aan bij de doelen voor het Lauwersmeergebied. Het biedt een dagattractie voor zon- en regenweer, gekoppeld aan horeca en mogelijk verblijfsaccommodatie.

Het plan voor het centrum is ontwikkeld op basis van een veelbelovende combinatie van twee initiatieven: een duurzame-energiecentrale en een bezoekerscentrum Nationaal Park. Een uitgebreide ronde gesprekken met mogelijke partners heeft het afgelopen half jaar plaatsgevonden. Het plan bestaat uit de volgende onderdelen:
– Internationaal Waddenmuseum
– Energie-informatiecentrum
– Bezoekerscentrum Nationaal Park Lauwersmeer
– Natuurschool
– Conferentieoord
– Verkoop waddenproducten
– Horeca
– Regionale duurzaamheidsinitiatieven
– Archeologisch Informatiepunt

De initiatiefnemers van dit project zijn Tineke van der Schoor, senior adviseur Duurzaamheid en Milieu van Royal Haskoning, en Menno Groeneveld, duurzaamheidscoördinator van de Gasunie. Zij zijn zeer verheugd over de prijs, want het centrum moet in economisch, toeristisch en recreatief opzicht een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van het kustgebied in Groningen en Fryslân.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50