Het Goede Voorbeeld volgens Rik Herngreen

Het Goede Voorbeeld volgens Rik Herngreen, adviseur ruimte: Groot Wetsinge, woonhuis MAD Architecten Groningen 2002–2004

TEKST
Hans Peerbolte

‘Dit woonhuis op de terp van Groot Wetsinge bij Winsum vind ik een prachtig voorbeeld van hoe een nieuwe woning volledig wordt opgenomen in de omgeving. Het is volstrekt van deze tijd maar vol aandacht voor de plek. Het staat tussen een gruwelijk nephistorisch gebouw en een even gruwelijk vernept oud gebouw, die beide in erfgoedkringen bijzonder populair zijn. Opvallend zijn de hoge smalle ramen en de kleine vierkante raampjes in de zijgevels die het huis iets ontoegankelijks geven. Maar als je er langs loopt opent het zich plotseling helemaal. Ik ben er niet in geweest maar van binnenuit moet je een prachtige kijk op het landschap hebben. Deze woning zou op geen andere plek kunnen staan dan juist hier op deze terp.
Het is de moeite waard om naar veel oudere gebouwen, die iedereen nu bij het oude landschap vindt horen, te kijken met de ogen van toen het nog totaal nieuwe interventies waren in nooit eerder vertoonde, buitengewoon gebiedsvreemde bouwstijlen. Zoals de boerderijen in Art Nouveau-stijl of in de stijl van de Amsterdamse School. Bij dit huis gebeurt dat overigens niet. Dit is juist een spel met traditionele vormen en materialen, maar dan wel op een volstrekt nieuwe manier.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50