Jonge plattelanders met pit

De vijftien mooiste teksten en foto’s uit de Noorderbreedte-serie ‘Los Dorp’ zijn gebundeld in ‘Honderd ommeletjes met roomkaas’.

TEKST
Annemarie Kok

Op 10 mei presenteerde Stichting Noorderbreedte samen met Natuurmuseum Groningen Honderd omeletjes met roomkaas – een boekje en een fototentoonstelling. Het boekje, dat verschijnt ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Noorderbreedte, bevat de vijftien mooiste afleveringen uit een serie interviews en fotoportretten die eerder voor dit tijdschrift zijn gemaakt door Kees Willemen en Awoiska van der Molen. De Groningse commissaris der koningin Hans Alders kreeg het eerste exemplaar.

Tussen 2002 en 2006 slenterde of fietste Kees Willemen met scholieren en beginnende studenten door hun dorp, en vroeg ze naar hun jeugd en familieachtergrond, alledaagse bezigheden en toekomstdromen.
Er wordt wel beweerd dat stad en platteland nauwelijks nog verschillende werelden vormen, nu alles en iedereen via de auto, tv en internet met elkaar in contact staat. Maar de stukken in Honderd omeletjes met roomkaas laten zien dat opgroeien in een dorp je op een speciale manier vormt. In elk geval krijg je enorm veel pit van al die buitenlucht. Naast school of studie moeten in Zeyen de geiten worden verzorgd, in Bierum de pootaardappelen gestapeld, houtwallen worden hersteld in Sterenborg; moet het eigen landgoed in Onderdendam op de website worden gezet, moet de SP de grootste worden in Nieuwe Pekela en bereidt Linda Gruppen uit Elim voor feesten en partijen omeletjes met roomkaas.

Bij de korte persoonsgeschiedenissen maakte Awoiska van der Molen gestileerde, bijna statische portretten. De jongeren staan er serieus maar ontspannen op, min of meer klaar voor een nieuw soort leven. De vijftien foto’s uit het boekje zijn op groot formaat te zien in Natuurmuseum Groningen, tot 1 oktober 2006.
Schrijver en Volkskrant-columnist Martin Bril schreef voor Honderd omeletjes met roomkaas een prachtig verhaal vooraf, dat hij op 10 mei heeft voorgelezen tijdens de Noorderbreedtebijeenkomst in het Natuurmuseum. Zijn optreden voor Noorderbreedte was geen eenmalige gebeurtenis: Martin Bril gaat voor de komende drie nummers korte reportages schrijven over gebieden in het Noorden die in de afgelopen dertig jaar (vrijwel) niet aan bod zijn gekomen in Noorderbreedte. Onder de titel: Witte Plekken. Naar aanleiding hiervan staat in dit nummer een interview met Bril.

U kunt het zeventig pagina’s tellende boekje voor € 12,50 inclusief porto bestellen bij Noorderbreedte: zie www.noorderbreedte.nl onder ‘speciale uitgaven’. U kunt het ook gratis ontvangen, als u abonnee wordt of een cadeau-abonnement weggeeft: zie de antwoordkaarten achterin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50