Remco Deelstra (31), beleidsadviseur wonen & duurzaamheid bij de gemeente Leeuwarden, sloot zich dit voorjaar aan bij YURP, een landelijk netwerk van Young Urban Renewal Professionals, een groep jonge stedelijke vernieuwers. Annelies Vreeken had een gesprek met dit enige noordelijke lid.

Wat heb je hier in Leeuwarden aan ideeën uit de Randstad?
Ik merk dat stedenbouwkundige adviesbureaus uit het Westen een enorme expertise hebben opgebouwd vanwege de complexe problematiek die ze daar moeten oplossen. De problemen waar we hier tegenaan lopen, zijn voor hen relatief eenvoudig. De kennis die in de Randstad wordt opgedaan, hoop ik via het netwerk van YURP nog beter te benutten. Verder vind ik het heel belangrijk om telkens weer met een frisse, onbevangen blik naar mijn werk te kijken. Het helpt dan enorm als je als vakgenoten bij elkaar in de keuken meekijkt. Wat ik vóór alles wil voorkomen, is dat ik over vijf of tien jaar merk dat ik op de automatische piloot bezig ben.

Wat zie jij als nieuwe tendens in de stedenbouw?
Vanuit mijn achtergrond als milieuplanoloog vind ik h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden