Ik vond het vermakelijk het ambtelijke bestel zo aan te zien prutsen, tot ik zelf een plan had voor mijn omgeving. Ik probeerde de Erfwijzer Steenuil te volgen, een handleiding om meer van deze uiltjes op je erf te krijgen. Het aantal broedgevallen van de steenuil is de laatste veertig jaar dramatisch afgenomen: in Groningen zijn het er naar schatting zo’n 20 en in Friesland nog maar 12.
In de Erfwijzer staan vijf regels waar je je aan moet houden: zorg voor een gevarieerd aanbod aan voedsel, geschikte nestgelegenheid, schuilplekken, jaagplekken en veiligheid. Muizen en vogeltjes voeren we bij en tijdens het opschonen van de vijvers tellen we elk jaar meer kikkers en salamanders. De lichten blijven ’s nachts aan om meikevers te lokken, die kamikazeacties tegen de ramen voeren, dit tot …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden