De grond en de lucht in

Als er ergens in de stad Groningen compact gebouwd is de laatste jaren, dan is het aan de Graaf Adolfstraat, aan de rand van de Oranjebuurt, op het terrein van de Nassauschool. Het oorspronkelijke Amsterdamse School-gebouw uit 1931, een gemeentelijk monument, kreeg in tien jaar tijd maar liefst drie bijgebouwen, alle getekend door Architectuurstudio Skets uit Groningen.

TEKST
Annemarie Kok

De eerste uitbreiding dateert van 2000. Skets stelde voor om de benodigde drie extra klaslokalen niet aan het monumentale gebouw vast te knopen, maar verdiept aan te leggen in de openbare groenzone vóór de school, onder een gebogen grasdak. Het groene gevoel en de speelruimte bleven door deze konijnenholoplossing in stand.
In 2006 volgde een nieuwe uitbreiding, dit keer in de vorm van een speellokaal voor de jongste leerlingen annex vergader- en cursuslocatie voor buurtbewoners.
Dit ‘paviljoen’ werd uitgevoerd in glas en hout, mede om het monument zo min mogelijk aan het zicht te onttrekken.
Al snel kwam de sterk groeiende school opnieuw in ruimtenood. De enige manier om op deze plaats nóg een gebouw kwijt te kunnen, was bouwen op stalen poten, over de groene heuvel heen. Afgelopen voorjaar is deze opvallende laatste uitbreiding in gebruik genomen. De houten gevelbekleding verwijst naar de goederenwagons die passeren op het naastgelegen spoor. Door de langgerekte lage ramen in de ‘spoorgevel’ kunnen de kinderen vanachter hun tafeltjes de trein voorbij zien rijden. Aan de achterzijde kwam een extra plein met houten klimtoestellen waarvan ook de buurtjeugd gebruik kan maken.

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50