Het lijken wel enorme lampenkappen, zoals mensen met een grote woonkamer die boven hun grote woonkamertafel hangen, in een kek kleurtje of met een foto van een bos erop. Maar de toekomst heeft die fotobomen niet nodig, de toekomst heeft zelf bomen.

Zachte berken, om precies te zijn, Betula pubescens, inheems en karakteristiek voor Drenthe, de boom van vernieuwing en wedergeboorte. Tenminste, in de folklore. ‘Zuivering van ziel en lichaam en afscheid nemen van het verleden.’ Zo staat het in de Encyclopedie Drenthe. In de schets van de overkapping van het OVknooppunt Gieten is het overgeschreven, anders zou ik het niet geweten hebben. En er komt nog veel meer groen. Zegge, aan de rand bovenop de lampenkappen. En vegetatiematten in het midden met wel zeven soorten sedum erin; wit vetkruid bijvoorbeeld, en tripmadam en rozevetkruid en berghuislook. Zo leer je nog eens wat. Jammer dat je al die sedum straks alleen maar kunt zien als je een laddertje tegen een lampenkap zet.

De toekomst heeft ook een kiosk en een toilet en kunststofgl…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden