Zelden zo’n irritante radiocommercial gehoord: Omrop Fryslân belooft tientallen keren per dag de luisteraar een ‘Fryske tóp-cd kadoooooooo!’ te geven. Zo ‘top’ is die cd helemaal niet, maar daar gaat het de omroep niet om. Het gaat erom indruk te maken. Ook in de politiek werkt dat zo. De provincie Fryslân, VNO-NCW en MKB Nederland, zo konden we onlangs in de Leeuwarder Courant lezen, willen dat Friesland een ‘topregio’ wordt. Immers: geen topregio, geen rijksgelden. Geen topregio, geen energieprojecten. Geen topregio, geen werkgelegenheid.

Het is echt waar: een beetje fatsoenlijk, menswaardig leven is niet mogelijk in een provincie die niet door Den Haag tot topregio gebombardeerd is. Duurzaamheid, nog zo’n woord. Niet duurzaam? Dan geen topregio! Ik spot er nu mee, maar dat is niet helemaal terecht, want sommige plannen verdienen slechts applaus. Bijvoorbeeld de uitbouw van de watertechnologiesector in Leeuwarden (Wetsus), of een ‘blue energy’ waterkrachtcentrale bij de Afsluitdijk die in theorie heel Noord-Nederland van stroom voorziet. En er is ook niets mis mee om de restwarmte van fabrieken te hergebruiken. Zo claimen Friesland en de verenigde werkgevers dat alleen al de restwarmte van Campina kan voorzien in vijftig procent van de energiebehoefte van Leeuwarden. Alle reden om vaart te zetten achter de ontwikkeling v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden