De titel van mijn artikel is die van een van de bekendste en interessantste Verkade-albums van Jac. P. Thijsse – een boek met een wel zeer veelzeggende titel. Het verscheen in 1937 en bevat in zijn voorwoord een feilloze beschrijving van het karakter van het Nederlandse landschap: ,,Wij zullen dan zien, dat eigenlijk heel Nederland een merkwaardig complex van cultuur en natuur is te noemen ”

Een veelzeggende titel, omdat hij om te beginnen het landschap aanduidt als een plek om te wonen – niet primair als iets om je met de auto doorheen te bewegen tussen geluidswallen, of als recreatiepark te gebruiken, laat staan om als economische speeltuin over te laten aan projectontwikkelaars of (zeg ik voorzichtig) ontwerpers. In het vervolg van zijn karakteristiek van het landschap waarschuwt T…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden