Han Jansen in Harlingen en Heerenveen

In 1980 schilderde wijlen Han Jansen de Waddenzee. Niet op de manier zoals honderden anderen dat voor en na hem deden, maar letterlijk: door verfpigmenten in de geulen en prielen te strooien. De bodem en de geulen kleurden brilliant green, crimson red en lemon.

TEKST
Chris Elsinga

‘Even stond Han naast God om te laten zien, dat het op de zoveel miljardste dag van de schepping nog wat kleuriger kon’, aldus toenmalig directeur Wouter Kotte van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Utrecht. Met zijn Wadschilderingen kreeg Jansen internationale bekendheid.

De zoon van een Groninger herenboer wist wat vernieuwen is. Vijftien jaar lang sierden zijn schilderijen de omslagen van Noorderbreedte; een bijzonder podium voor een kunstenaar. Hij schilderde grond, zowel in de binnenlanden van Australië als achter zijn huis in Eelderwolde. Ook was hij de geestelijk vader van zogenoemde ‘stroomschilderijen’. Jansen goot de verf op het platliggende linnen en liet vervolgens de zwaartekracht en de structuur van het doek het werk doen terwijl hij het oppervlak scheef hield.

Deze zomer, van 30 juli t/m 29 oktober 2011, is werk van Han Jansen, waaronder zijn koeien in de gestileerde landschappen, op twee locaties in Friesland te zien. Naast een expositie in Galerie de Vis in Harlingen is er een kabinetpresentatie in Museum Belvédère in Heerenveen. De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur;
’s zaterdags van 11-17.00 uur. Museum Belvédère is open op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. (CE)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50