Weet u het nog? Op 1 februari 1995 werden hals over kop een kwart miljoen inwoners van het Rivierengebied geëvacueerd. Bij Lobith stond de Rijn acht meter hoger dan normaal. De dijk bij het dorp Ochten bezweek bijna en kon alleen met veel zandzakken en militaire inzet worden behouden. De geëvacueerde bewoners dachten tot dan toe dat hun leefomgeving volkomen veilig was. De schok was groot toen ze beseften dat een watersnood ternauwernood was afgewend. Direct stond waterveiligheid hoog op de politieke agenda, mede omdat eerder enkele Maasdorpen in Limburg waren overstroomd.

Zoals altijd bij (bijna-)rampen, lag de oplossing al klaar. Die heette Ruimte voor de Rivier, een enorme operatie om knelpunten in de waterafvoer op te heffen en op strategische plekken waterberging mogelijk te maken…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.