‘Typisch Gronings’ in steunstee Woldendorp

Na de bevingen van de aarde volgt als we niet uitkijken een evenzo vernietigende ‘verbeteroperatie’. Zo raakt Groningen niet alleen zijn veiligheid maar ook zijn eigen identiteit kwijt. Dat laten we toch niet gebeuren?

TEKST
Merel Melief

Goffe Jensma, hoogleraar Groninger taal en cultuur, doet in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Noorderbreedte een oproep aan Groningers om te formuleren wat zij vinden dat Groningen tot Groningen maakt. De eigenheid van de streek kun je niet van bovenaf opleggen, vindt hij. Noorderbreedte is met diverse partners op deze trein gesprongen. U kunt ons via onze site laten weten wat u ‘Typisch Gronings’ vindt. Bovendien komen we in de maanden augustus en september naar u toe om uw verhaal op te halen!

Wij komen naar u toe!

Sanne Meijer (van het blog www.sannemeijeronderweg.nl) trapte op 28 juli af bij het dorpshuis in Loppersum en zal er komende tijd over bloggen. Bij het dorpshuis vertelde ze RTV Noord  wat voor haar typisch Gronings is. Merel Melief van Noorderbreedte lichtte in de studio toe wat Typisch Groningen beoogt.

Op 4 augustus stond de caravan van Groninger Dorpen (www.groningerdorpen.nl, de#GDsleurhut) in Woldendorp om in gesprek te gaan met dorpelingen. Bij de sleurhut staat ook de kaart van Typisch Gronings. De kaart staat nu in de steunstee. Kom erheen en vertel wat voor jou typisch Gronings is. En volg @typischgronings op twitter of kijk op de website van Noorderbreedte naar de inbreng van anderen. Laat horen en zien welke plek je aan het hart gaat, welke bouwdetails zorgen dat je je thuis voelt in Groningen.

In de maanden augustus en september koppelen we ruimtelijke professionals aan bewoners, om samen een wandeling te maken en zo een beeld te krijgen over wat Groningen beslist niet kwijt mag raken in deze grote make-over. Wilt u meedoen of u aanmelden voor een wandeling? Mail dan naar ineke@noorderbreedte.nl.

Daarnaast reist in augustus onze #typischgronings-kaart door de provincie.

Op 28 juli trapten we af met Sanne Meijer en de GD sleurhut.

Op 1 augustus waren we in Loppersum bij de maandelijkse dorpsmaaltijd.

Op 4 augustus waren we in Woldendorp en de kaart staat komende week in de steunstee.

Kom in actie!

Libau (adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed) heeft adembenemend in beeld gebracht wat we kwijt kunnen raken als de versterking in het aardbevingsgebied voorbij gaat aan het hart van Groningen. Deel deze foto zoveel mogelijk en roep mensen op om mee te doen aan #typischgronings. Op de site van Noorderbreedte vindt u een formulier om foto’s en verhalen in te sturen van wat voor u typisch Gronings is.

Noorderbreedte en onze partners in deze actie bundelen uw input en kloppen daarmee aan bij bouwers en bestuurders. Deze actie wordt mede gedragen door Studio MARCHA!,  Platform GRAS (schudden architecten en ruimtelijke professionals wakker), Groninger Dorpen, Sanne Meijer Onderweg en Libau.

U leest de verhalen over onze zoektocht naar #typischgronings op www.noorderbreedte.nl, en via twitter @tijdschriftNB en facebook @noorderbreedtetijdschrift onder #typischgronings

 

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50