Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor GRAS en Noorderbreedte een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

Dit is een serieuze tijd. Het is opletten geblazen. Je moet niet alleen jouw eigen ruimte in de gaten houden, maar ook die van de ander: ‘Volgens mij kwam die meneer te dichtbij.

Op straat lijken grimmigheid, een mopperstemming en gesloten blikken troef. Maar ook online is de wereld ontzettend zwaar en doordrongen van urgentie. 

Deze tijd is heftig, daar wil ik niks op afdingen. We ontkomen er niet aan actie te ondernemen. Maar oordelen, een knorrige houding en geslotenheid zijn geen essentieel onderdeel van die urgentie. Het zijn reacties op de huidige situatie. Ze geven het leven een zure bijsmaak. 

De oordelen en meningen die je overal hoort en ziet, zijn geen essentieel onderdeel van die urgentie. We doen het zelf. Het is onze reactie op de huidige noodzaak ons …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden