Dossiers

Dossier

Koloniën van weldadigheid

Valt er van een voormalig gevangenisdorp weer een toegankelijk en weldadig oord te maken? In elk geval kun je nu genoeglijk thee drinken in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. De vroegere kolonie voor arme paupers staat op de nominatie om Werelderfgoed te worden. Het ontstaan van de koloniën, 200 jaar geleden, vormt een belangrijke fase in de evolutie van de verzorgingsstaat.

Noorderbreedte publiceerde daarover een themanummer. Helaas is dat uitverkocht. Hieronder treft u diverse recente artikelen en enkele verhalen uit die special.

Dossier

Aardbevingen

De aarde beeft, veel huizen moeten versterkt of vernieuwd. En dan blijkt het maar wat lastig dat veel huizen van baksteen zijn gebouwd. Echte Groninger rode bakstainen. Want die breken – of ze vallen naar beneden. In dit dossier ook wat Groningen kan leren van andere crisisgebieden, zoals Nieuw-Zeeland.

 

Dossier

Typisch Gronings

Na de bevingen van de aarde volgt een evenzo vernietigende ‘verbeteroperatie.’ Zo raakt Groningen niet alleen zijn veiligheid maar ook zijn eigen identiteit kwijt. Dat laten we niet gebeuren! Noorderbreedte startte in de zomer van 2017 de actie Typisch Gronings. Bewoners brengen in kaart wat voor hen Typisch Gronings is – opdat dat niet onder de voet wordt gelopen.

Dossier

Van wie is het landschap

Onze gereedschapskist Typisch Gronings is voor iedereen beschikbaar! Na de bevingen van de aarde volgt een evenzo vernietigende ‘verbeteroperatie.’ Zo raakt Groningen niet alleen zijn veiligheid maar ook zijn eigen identiteit kwijt. Maar dat laten we niet gebeuren. Noorderbreedte ontwikkelde met MARCHA!, Ontwerpstation Loppersum en Groninger Dorpen gereedschap dat bewoners helpt de regie weer in handen te nemen. Lees hier alles over de actie en de gereedschapskist die nu open source is.

Dossier

Wie maakt Noord-Nederland

Dossier

Wadden

In dit dossier vindt u allerlei berichten rondom de wadden.

Noorderbreedte zoekt routes naar een duurzame toekomst voor het Wadden Werelderfgoed. Gelukkig is er goed nieuws over de mossels: er zijn weer meer mosselbankjes aan het groeien.

Het waddengebied is de lieveling van het publiek.  Bij de internetverkiezing van het ministerie van Economische Zaken zijn de wadden met stip bovenaan gezet.

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50