De stad Groningen heeft de meest tevreden inwoners van Europa. Ook werd ze uitgeroepen tot ‘beste binnenstad’ van Nederland en staat ze met Beijing te boek als ‘beste fietsstad’ ter wereld. Welke vier locaties in Groningen denkt Jacques Wallage als hij praat over de ‘ideale stad’? Samen met Jacques Wallage on tour in Groningen.

Op een vroege, mistige ochtend komt Jacques Wallage rechtstreeks vanuit huis aangewandeld over een groen laantje op de grens van Groningen en Haren. Donker pak, rode stropdas, gulle lach. Aan welke vier locaties in Groningen denkt u bij de woorden ‘ideale stad’? Dat hebben we hem eerder gevraagd. Nu gaan we die plaatsen bezoeken.
Begraafplaats Esserveld is er een van. Staand voor het poortgebouw van de begraafplaats (‘Amsterdamse School’, zegt hij enthousiast) kijkt Wallage uit over een weiland met Hooglanderstiertjes. Het doet hem deugd dat de stad hier nog een harde rand heeft. ‘Stad is stad, en platteland is platteland. Hoe harder de rand, des te duidelijker dat is.’
Als ook zijn chauffeur en woordvoerster zijn gearriveerd, neemt hij ons mee de weelderig begroeide dodenakker op. Via …

Trefwoorden