Op de grens van Groningen en Drenthe ligt het Drentse veenkoloniale dorp Annerveenschekanaal , gelegen aan het Grevelingskanaal, genoemd naar Lambartus Greijvelink. Greijvelink was mede-eigenaar van de Annerveensche Heerencompagnie die de hoogvenen in dit gebied ontgon en zorgde dat dit Groningse kanaal in Drenthe werd gegraven en wiens naam ook nog terugkomt in het Grevelinghuis, een herenhuis aan de noordkant van het dorp. Het langgerekte dorp mag zich rekenen tot één van de fraaiste en meest complete veenkoloniale dorpen van Drenthe. Het dorp telt 425 inwoners, waarvan velen werken in de dienstverlening in Groningen, Zuidlaren, Veendam en Stadskanaal. Annerveenschekanaal heeft nog een basisschool met maar liefst 70 leerlingen. Er bevindt zich een groot aantal fraaie boerderijen aan de 'stille' kant van het kanaal. In één daarvan woont Lukas Boerma, geboren en getogen in het dorp.

Lukas Boerma heeft, na de mulo in Wildervank, de landbouwschool in Veendam en verschillende cursussen, jarenlang een gemengd bedrijf gehad. Aanvankelijk wilde hij naar de Landbouwhogeschool in Wageningen en zich vestigen in de nieuwe Noordoostpolder. Dat ging niet door vanwege militaire dienst en door ziekte van zijn vader. Boerma was tijdelijk op dat bedrijf werkzaam. Na zijn huwelijk, zo’n 40 jaar geleden, pachtte hij het bedrijf, waar hij nu nog woont. Later heeft hij het bedrijf gekocht. Het was een gemengd bedrijf met zo’n 15 tot 20 koeien. ‘Vroeger was de aardappel de kurk waar mijn bedrijf op dreef. Toen de Avebe in de malaise kwam, hadden de aandeelhouders – dat waren de boeren – een leveringsplicht aan de Avebe. Dat hing als een strop op hun nek, want soms was er in de vrije ha…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.