In het hart van het Drents Plateau ligt het esdorpje Grolloo. Het dorp heeft een kleine onopvallende brink, die beplant is met eiken en linden en wordt omgeven door een beekdallandschap met essen, heide en bossen, waaronder de Boswachterij Grolloo. Het dorp bezit een kerk, een school, een café en enige middenstand. Oude boerderijen komen er niet veel meer voor. In de dorpskern hebben ze hun agrarische functie verloren omdat ze niet meer voldeden aan de eisen van een moderne bedrijfsvoering. Een aantal zijn daarom verplaatst en er hebben twee grote branden gewoed die veel boerderijen met rieten daken hebben verwoest. Grolloo kent een uitgebreid verenigingsleven en heeft een betrekkelijk jonge bevolking van zo'n 600 zielen, waaronder 75 'importers'. Het dorp dankt enige bekendheid aan de beroemde elpee 'Groeten uit Grolloo' van Cuby and the Blizzards. Harry Muskee en Eelco Gelling hebben Grolloo in de zeventiger jaren even op de muzikale wereldkaart gezet. Een andere beroemde zoon van Grolloo is de motorcoureur Egbert Streuer. Een van de huidige bewoners is Margriet Dilling, geboren in Anderen en sinds 1982 woonachtig in dit fraaie Drentse dorp, waar ze meerdere functies bekleedt.

Margriet Dilling heeft na haar verpleegstersopleiding in Groningen een aantal jaren full time in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen gewerkt, waar ze nu nog een dag per week werkzaam is. Daar woonde ze met haar man tien hoog en bij toeval hadden ze uitzicht op Grolloo. Nu woont ze met haar man en twee dochters aan de noordkant van het dorp en daar is ze niet meer weg te branden. ‘Ik zou ook niet in een ander de dorp willen wonen. Anderen, waar ik tot mijn achttiende heb gewoond, is me te klein met zo’n 200 tot 300 mensen. Daar is geen school en geen winkel. Rolde daarentegen vind ik veel te groot met al die nieuwbouw om maar te zwijgen van Assen of Groningen. Die drukte alleen al, ik moet er niet aan denken en je kunt je auto nergens kwijt. Ik ben nog maar twee keer van mijn leven in Ams…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden