Er is geen twijfel over mogelijk. Aanzien en gebruik van het dorpslandschap zijn onafwendbaar aan verandering onderhevig. De druk op het platteland is de laatste jaren in korte tijd sterk toegenomen. Boeren hebben steeds meer ruimte nodig om een rendabel bedrijf te runnen,en steeds meer organisaties en particulieren leggen beslag op de pracht en praal van dorpen en het daarmee verbonden cultuurlandschap. In dit derde deel van de publicatie Dorpslandschappen staan deze veranderingen centraal.

Er is geen twijfel over mogelijk. Aanzien en gebruik van het dorpslandschap zijn onafwendbaar aan verandering onderhevig. De druk op het platteland is de laatste jaren in korte tijd sterk toegenomen. Boeren hebben steeds meer ruimte nodig om een rendabel bedrijf te runnen,en steeds meer organisaties en particulieren leggen beslag op de pracht en praal van dorpen en het daarmee verbonden cultuurlandschap.
De consequenties van deze sluipende ontwikkeling worden steeds duidelijker zichtbaar. Een fundamentele verschraling van de ruimtelijke en sociale structuur van de dorpslandschappen is een feit. De prangende vraag is hoe we het tij kunnen keren en de veranderingen die onvermijdelijk op ons afkomen ten goede te laten komen van de toekomst en levensvatbaarheid van de dorpslandschappen.
I…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.