Ed Nijpels maakte aan het begin van de jaren tachtig furore als lijsttrekker en fractievoorzitter van de VVD. Van 1986 tot 1989 was hij minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in het tweede Kabinet-Lubbers. Vervolgens was Nijpels burgemeester van Breda. In de zomer van 1998 volgde hij partijgenoot Loek Hermans op als commissaris van de koningin van Friesland.

Als kamerlid had u de provincies Zeeland en Brabant in portefeuille. Brabant heeft u tijdens uw burgemeesterschap verder leren kennen. U bent nu ruim anderhalf jaar werkzaam in het Noorden. Wat is u het meest opgevallen aan het noordelijke platteland?
‘Een aantal dingen. Ik heb in mijn eerste maanden in Friesland veel tijd besteed aan het verkennen van het platteland. Ik heb veel kleine kernen gezien. Daarvan zijn er in Friesland heel veel. Je hebt er bijna vierhonderd. Twintig procent van de kleine dorpen in Nederland ligt in Friesland. Meer dan de helft van onze bevolking woont buiten de stad. Het is me daarbij opgevallen dat, vooral vergeleken met Zeeland, het platteland hier opmerkelijk vitaal is. Het sociale leven is tamelijk uitgebreid. Als kamerlid ben ik destijds met name in Zee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden