Adriaan Bennen werkt als projectcoordinator bij de gemeente Aa en Hunze. Hij houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van het gebied rond de Drentsche Aa en met het Hunzeproject. Het Hunzeproject heeft als doel het Hunzedal en de aangrenzende Veenkoloniën nieuw leven in te blazen. De verstedelijking moet van de aangrenzende Hondsrug worden afgeleid. Natuurontwikkelingsprojecten in het Hunzedal moeten het gebied aantrekkelijker maken voor recreatie en woningbouw. Er blijft ruimte over voor versterking van de landbouw. De lokale bevolking wordt nauw bij het project betrokken. We maken een tocht door het gebied en praten met Adriaan Bennen over het Hunzeproject, plattelandsontwikkeling en de cultuurhistorie van het landschap.

We beginnen onze tocht in Gieten en gaan op weg naar Gasselternijveen. Als we het dorp verlaten wacht ons een onaangename verrassing. Het landschap is hier voorgoed verpest door een grote, adembenemend lelijke uitbreidingslocatie, volgepropt met cataloguswoningen. Bennen: ‘Een van de doelstellingen van het Hunzeproject is de woningbouw af te leiden van de Hondsrug naar het Hunzegebied. Maar die woningen moeten dan wel zorgvuldig worden ingepast in het landschap. Het Hunzegebied heeft een eigen identiteit. Het is een gebied met grote, niet voor iedereen zichtbare, cultuurhistorische betekenis. Daar moet in het ontwerp van nieuwe woningbouwlocaties rekening mee worden gehouden.’

De bijl erin
Vlak voor Gasselternijveen houden we stil bij het eerste doel van onze tocht. Bennen wijst ons …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden