Westeremden ligt zo'n 20 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen in het wierdengebied van het Hogeland. In het jaar 1000 lag het dorp aan de Fivel,een rivier met een trechtermonding in de Waddenzee. De haven van Westeremden werd in 1219 gedempt. Zoals veel wierden werd die van Westeremden ook deels afgegraven,waardoor bij de 13e eeuwse Hervormde kerk een steile helling is ontstaan. In het bijna 500 inwoners tellende dorp zijn nog karakteristieke arbeidershuisjes.

In één daarvan aan de Dorpsweg woont Roel Olivier,die sinds 1971 in Westeremden verblijft. Olivier is geboren in Rheden,opgegroeid in Den Haag,het Woold bij Winterswijk en de stad Groningen. Gedurende een tijdje is hij onderwijzer geweest en studeerde pedagogiek. Momenteel werkt hij als medewerker bij de Stichting School-Museumproject,waar hij projecten ontwikkelt op het gebied van uitwisseling tussen scholen en musea.

Vragend naar de landschapsbeleving in en rond Westeremden,zegt Roel Olivier aanvankelijk: ‘Ik onderga de aanwezigheid van het landschap passief. Het is eigenlijk heel simpel,ik geniet van deze omgeving zonder dat ik een heel diep doordachte keuze heb gemaakt. Het platteland was voor mij volkomen onbekend. Ik had geen enkele binding met het landschap. De eerste kennismak…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden