Pioniers waren het, de sociaal bewogen arts Pieter Bloemers Middendorp (1877-1958) en de fotograaf Tonnis Post (1877-1930). Gezamenlijk trokken ze aan het begin van deze eeuw door het gewest Westerwolde om in woord en beeld de schrijnende woonomstandigheden van de plattelandsbevolking vast te leggen. De provincie Groningen heeft beide namen aan de vergetelheid ontrukt door in 1990 een tweejaarlijkse opdracht in te stellen voor documentaire fotografie: de Post Middendorp Opdracht (PMO). Winnaar in 1998 is Annie van Gemert. De auteur is communicatiemedewerker van de provincie Groningen.

Inmiddels hebben vier fotografen een persoonlijk document gemaakt op verschillende thema’s. De eerste winnaar van de PMO was de Groningse fotograaf John Mulder die met Groningen Onderweg een ontroerend en ontnuchterend beeld schetste van Groningers in alledaagse situaties. De eveneens uit Groningen afkomstige fotograaf Rob de Jong portretteerde oud-bestuurders van Groninger gemeenten in De Beslissers. De opdracht stond aanvankelijk open voor noordelijke fotografen, maar dit werd later verruimd tot het hele land. Na twee zwart-witfotoseries maakte de Amsterdamse fotograaf Paul Gofferjé een verrassende serie panoramafoto’s in speciaal ontworpen lichtbakken, waarin het thema ‘Landverdedigers’ tot uitdrukking werd gebracht.

De Nijmeegse fotografe Annie van Gemert werd in 1997 door de jury…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden