Stappen door het landschap is een rubriek over bijzondere wandelingen in Noord-Nederland, geschreven en gefotografeerd door landschapsverkenner Edward Houting. De wandelingen voeren u niet langs de obligate plekjes, maar laten u kennismaken met minder bekende locaties en geven beschrijvingen van onvermoede paden en ongebaande wegen. Het start- en eindpunt van de wandelingen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

’t Is eigenlijk een raar punt waar ’t Pad begint. Dat komt omdat deze route vroeger ooit in Tolbert begon als het Holmerpad en aansloot op ’t Pad. Een deel daarvan bestaat nog, maar het laatste stuk tot de Halbe Wiersemaweg lijkt uitgewist. Volgens ingewijden schijnt er nog steeds recht van overpad te zijn, dat echter niet meer wordt gebruikt. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan de Engelsen met hun begrip ‘Public Footpath’. Daar loopt elk jaar een vertegenwoordiger van de vereniging met een notaris de paden af die dreigen te verdwijnen. Zo wordt het recht van overpad notarieel vastgelegd.
Vanaf het station in Groningen is het ruim een half uur met de bus naar Niebert. In de groene weilanden zijn door een grote schildershand onregelmatige vlakken geel aangebracht. Boterbloe…

Trefwoorden