Stappen door het landschap is een rubriek over bijzondere wandelingen in Noord-Nederland, geschreven en gefotografeerd door landschapsverkenner Edward Houting. De wandelingen voeren u niet langs de obligate plekjes, maar laten u kennismaken met minder bekende locaties en geven beschrijvingen van onvermoede paden en ongebaande wegen. Het start- en eindpunt van de wandelingen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Al vaak waren mijn vrouw en ik er voorbij gereden. Voorbij De Steenen Pijp, een bruggetje over de Reest vlak bij Den Kaat. De autoweg Hoogeveen-Ommen scheert erlangs. De Reest vormt een deel van de grens tussen Drenthe en Overijssel en is een van de laatste bijna-niet gekanaliseerde laaglandbeken in Nederland; wél in droge tijden aan de borst liggend van het Ommerkanaal, omdat er te weinig water uit het oorspronkelijke stroomgebied toevloeit. Om een indruk te geven van die oorspronkelijke omvang: 36.000 hectare, waarvan 7000 hectare resteert. De topografische kaart van omstreeks 1850 toont de Reest te midden van uitgestrekte heidevelden: onder meer het Katingerveld, het Bazuinerveld en het Nolderveld. Het Katingerveld hoorde bij de buurschap Ten Kate, nu Den Kaat genoemd. Groenlanden ko…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden