De Wadloper van de NS vertrekt precies om 8.35 uur van het hoofdstation van Groningen naar Delfzijl. Vlak voor het station Groningen-Noord liggen wat volkstuintjes naast de spoordijk. Verweesd staat boerenkool in een hoekje van een verder lege tuin te wachten op koudere tijden. Veel vijvers en veel kale struiken passeren we voordat we het Van Starkenborghkanaal kruisen. In de Koningslaagte liggen de sloten bedekt met een dun laagje ijs. Alleen schapen zijn nog buiten op het land. Veel achterwerken zijn rood: de ram is geweest. In Sauwerd slaat de trein rechtsaf naar Delfzijl en boemelt door een stuk niemandsland dat de Amerikanen zo mooi ‘in the middle of nowhere’ noemen. Een afgedankte caravan staat ergens tussen dood riet bij een sloot. Godvergeten verlatenheid. Ik ben op weg naar een…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.