Het is rustig weer. De wind blaast in de zeilen en de zwaardtalie bromt ritmisch. Het water klotst langs het schip, we laten een wit spoor van schuim op het water achter.

Tijdens ‘de beurtveer’ strijden klippers, tjalken, aken en skûtsjes om wie het eerst vanuit Workum de haven van Amsterdam bereikt en vice versa. De beurtveer, een jaarlijks terugkerende zeilwedstrijd, is een ode aan vroegere tijden. Tijden waarin IJsselmeer nog Zuiderzee was, de polders nog bedekt waren met onstuimig water en de uitvinding van de auto nog in de verre toekomst lag. Waarin het landschap er volslagen anders uit zag. Wegen waren er nauwelijks, het goederentransport liep via talloze kleine en grote waterwegen.

Om beurten varen
Het fenomeen beurtveer of beurtvaart is in de loop van de zestiende en zeventiende eeuw ontstaan. Het slechte wegennet over land kon de toenemende behoefte aan transportmogelijkheden van de groeiende bevolking niet aan. Vervoer per schip bleek de aan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden