Friesland stikt van de dorpen; ik heb er zo'n 550 geteld. In Friesland stikt het ook van het water: meren, wielen, brekken, plassen, vaarten, kanalen en sloten. Bij bijna elk dorp is wel water te vinden; eeuwenlang vormde het de infrastructuur. Dorpen en water hebben altijd wat gehad. De relatie wordt de laatste tijd verhevigd, maar in veel gevallen wordt het niet al te gelukkig gedaan.

Al die eigenwijze, kleine en minder kleine dorpen hebben hun eigen geschiedenis, hun karakteristieke vorm, hun geheimen. Als overtuigd stadsbewoner/dorpsbezoeker is de steeds weer te ervaren, steeds weer te proeven authenticiteit van een dorp het lekkerst. Van kleine rimpelingen in het landschap tot grote waterstaatkundige en infrastructurele werken, van dynamische ondernemers en bestuurlijke tradities tot kleine trillingen in de bevolking hebben ervoor gezorgd dat elk dorp weer volstrekt anders is.

Een dorp is een dorp
Ze zeggen wel: een dorp is een dorp en je moet je niet aanstellen. Toegegeven, sommige dorpen hebben wel wat van elkaar en ze kunnen redelijk groepsgewijs ingedeeld worden. Maar het kan de inwoners niet zo veel schelen of Lollum tot de terpdorpen behoort en Roodhuis to…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden