Stappen door het landschap is een rubriek over bijzondere wandelingen in Noord-Nederland, geschreven en gefotografeerd door landschapsverkenner Edward Houting. De wandelingen voeren u niet langs de obligate plekjes, maar laten u kennismaken met minder bekende locaties en geven beschrijvingen van onvermoede paden en ongebaande wegen.

De sneltrein van Zwolle naar Emmen stopt in Coevorden. In de bus naar Nieuw-Schoonebeek rijd je al snel over de weg die een paar honderd meter van de grens met Duitsland parallel loopt aan het Schoonebeekerdiep. Voorzover een weg parallel kan lopen aan een ‘meanderend’ grensriviertje. De chauffeur is zo aardig om bij de weg te stoppen die voert naar de Wilmsboe, die ik een aantal jaren geleden al eens bezocht. De weg erheen, die voorheen een soort ‘berkendiekje’ was, is nu geasfalteerd. Op de aangrenzende akkers grommen tractoren, die aan het eggen zijn. Een gevoel van weer even thuis te zijn.

Wilmsboe
Deze Wilmsboe, bestaande uit stal en woongelegenheid en een schuur voor opslag van hooi, behoorde tot een keten van meer dan dertig tot veertig boeën die ooit langs het Schoonebekerdiep…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.