Stappen door het landschap is een rubriek over bijzondere wandelingen in Noord-Nederland, geschreven en gefotografeerd door landschapsverkenner Edward Houting. De wandelingen voeren u niet langs de obligate plekjes, maar laten u kennismaken met minder bekende locaties en geven beschrijvingen van onvermoede paden en ongebaande wegen. Het start- en eindpunt van de wandelingen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Zaterdag halftien, busstation Groningen. Twee passagiers in de bus; één die naar Saaksum moet en ik die bij Garnwerd uit zal stappen. Via de wijk De Held rijden we langs het Aduarderdiep en gaan bij de Frouketil rechtsaf naar Garnwerd. De zon breekt net door. Over het terras van café Hammingh, waar al een druk geroezemoes heerst, loop ik richting dijk. De brug is open voor een kruisertje. In rode cijfers geeft een display op de brug aan dat het 10.04 uur is. De tijd staat hier niet stil.

Een hek is als hindernis snel genomen om op de westelijke dijk langs het Reitdiep verder te lopen. Veel koeienvlaaien wijzen op de begrazing van dit dijklichaam. Bij de eerste bocht kom ik de dames tegen. Eén roodbonte tussen vele, nieuwsgierige zwart-witte metgezellen. De roodbonte, nr. 883, komt me …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden