Zoutkamp geniet bekendheid als vissersdorp. Daar wordt de vestingstructuur als nieuwe impuls aan toegevoegd. Aan de noordkant van het dorp zal de verbondenheid met de vestinggeschiedenis namelijk prominent het beeld gaan bepalen.

Zoutkamp is ontstaan vanuit een militaire vesting. Rond 1580 werd de schans ‘Soltkamp’ aangelegd op de plaats waar het Reitdiep in de Lauwerszee uitmondde. Enkele jaren later werd deze schans omgebouwd tot een vesting met drie bastions. De landzijde van de vesting werd verdedigd door een wal, gracht en de drie bastions. De westzijde lag tegen de Reitdiepdijk, die aan beide zijden met een ruime boog op de vestingwal aansloot. Aan het begin van de zeventiende eeuw is de vesting nog verbeterd, maar in de daaropvolgende decennia raakte de vesting in onbruik en verval. In de achttiende eeuw is de omwalling teruggebracht tot een kleine schans.

Identiteit Zoutkamp
De vesting is niet meer en het karakter van het vissersdorp is in de loop van de eeuwen veranderd. De afsluiting van de Lauwersze…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden