Het is een ware idylle om op een warme zomerse vrijdagavond na een week hard werken de laan naar het landgoed de Havixhorst op te rijden. De omgeving waar je binnen rijdt, maakt tijd en snelheid tot relatieve begrippen. Grote bomen, zwaar in het lover, dampende paarden in de groene weilanden, je ruikt het gras.

De Havixhorst ligt in het zuidwestelijk puntje van de provincie Drenthe bij het dorp De Wijk, vlakbij Meppel. Het is het gebied waar de provincies Drenthe en Overijssel elkaar raken. De landschappen van de twee provincies gaan in dit gebied in elkaar over, de bossen van Drenthe en het waterrijke veengebied van de kop van Overijssel. Het is een tamelijk onbekend stukje Nederland. Langs de Havixhorst meandert het riviertje de Reest; het vormt de grens tussen Drenthe en Overijssel. Het is bekend dat al in de Middeleeuwen Drentse boeren zich vestigden op de zandhorsten langs het riviertje en zo ontstond ook de hoeve de Havixhorst, die later uitgroeide tot een grote Drentse havezate.

Roemrijk adellijk geslacht
Vanaf de zeventiende eeuw wordt de Havixhorst bewoond door telgen uit het geslac…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.