Van Zoutkamp per veer via Oostmahorn naar Schiermonnikoog, dat was tot ruim dertig jaar geleden de toeristische attractie van Noordwest-Groningen. Een heel speciaal gebeuren, want veel waren er niet die op één dag naar het eiland voeren, laat staan dat er dagjesmensen waren. Een reis naar Schiermonnikoog was avontuur. Dat men door een prachtig en welvarend landbouwgebied reisde, zal menigeen ontgaan zijn.

Met een in 1969 ingepolderd Lauwersmeer en een toenemend aantal veerdiensten in een aangepaste dienstregeling is de tocht naar Schiermonnikoog onderwerp van massatoerisme geworden. ‘Waar laat ik mijn auto en hoe lang moet ik in de rij staan’, zijn de problemen van de huidige bezoekers van het waddeneiland. Net als het Lauwersmeergebied zelf en het attractiedorp Pieterburen zijn deze vormen van massatoerisme acceptabel, vindt burgemeester Joan Stam van gemeente De Marne. Een burgemeester die in haar vrije tijd de zangkunst beoefent: ‘We moeten hier gaan voor een totaalpakket aan toeristische voorzieningen: de culturele identiteit van het gebied, de dorpen en boerderijen, het landschap en de natuur. Aan dat landschap moeten we binnen bestaande lijnen ook verder durven bouwen, maar met goe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.