Je schrikt er bijna van, als je in Leens vanaf de parkeerplaats naar de borg Verhildersum wilt lopen en opeens een rood-wit bordje ziet: 'Europees kustpad', met daaronder de woorden 'Biskaje-Gdansk'. De vermoeidheid zakt meteen in mijn benen. Dat gevoel verdwijnt nauwelijks als ik verder lees dat ik mij nu op het stukje Sluis-Nieuweschans bevind, een onderdeel van LAW 5 (Lange Afstand Wandelpad).

Het Groningse traject wordt het ‘Wad- en Wierdenpad’ genoemd. Die voettocht belooft, volgens een informatiefolder van het Wandelplatform, veel goeds: ‘We gaan langs het wad en het historische land van Groningen. Prachtige, onverharde paden, groene dijken en bijna vergeten wegen, over tillen en wierden, langs dobben, maren en omgrachte boerderijen met erfbeplantingen.’
Toch, het heeft wel iets om een kuiering van enkele tientallen meters naar de borg te maken en dan zowel een stukje van het Wad- en Wierdenpad als van het Europese Kustpad afgelegd te hebben.
‘Waar ligt Gdansk?’ vraagt mijn dochter.
‘In Polen,’ antwoord ik. ‘Maar dat doet er niet toe. We zijn nu in Leens.’

Leens, het dorp van troubadour Ede Staal. ‘Ik zulf kom oet Lains,’ zingt hij in ‘Mien laand, ’t Hogelaand.’ En het d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.