Zaterdagmiddag 24 maart verlaten we Leeuwarden. Anja is erg voorzichtig op haar 34 jaar oude Volvo Amazone en rijdt met een rustig gangetje naar Slochteren. Ondanks onze matige snelheid en het feit dat we allebei jaren in Groningen hebben gewoond, trappen we in de klassieke valkuil die we mensen uit de Randstad altijd verwijten: het is veel dichterbij dan we dachten. We zullen een nachtje slapen in het Rentmeesterhuis van Susan Engelbertink, dat aangesloten is bij de Erfgoed Logies Nederland, logiesaccommodaties in karakteristieke panden. 's Avonds mogen we de kwaliteit van het eten beproeven in gasterei de Seghesteen, ook in Slochteren.

Ik moet bekennen dat ik persoonlijk ietwat tegen dit avontuur opzag. Tegen Jan Abrahamse, hoofdredacteur van Noorderbreedte en mijn vroegere docent sociale geografie op het HEAO, kan ik altijd moeilijk nee zeggen. Ik heb daar nu ietwat spijt van. Voor watersporters is logeren op de vaste wal toch al wat ‘onwennig’, maar bij particuliere gasthuizen ben ik daarnaast bevreesd voor ongewenste opdringerigheid. Enige jaren geleden was ik helaas in die angst bevestigd in Ierland. Tijdens een werkbezoek van Nederlandse bestuurders van plattelands leefbaarheidsprojecten (de Leaderprojecten) aan het Ierse platteland werden wij om educatieve redenen steeds in guesthouses gehuisvest.
Dat was al niet leuk omdat je als groep iedere avond werd ontbonden. Als je pech had, was je met lotgenoten na afloo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.