Hoe maak je van een van de drukste kruispunten in het centrum een aantrekkelijk verblijfsgebied? Dat is kort gezegd de opgave waarvoor stedenbouwers en verkeerskundigen in Drachten staan bij de herinrichting van het Laweiplein.

Al met al is de hele sfeer en uitstraling van het plein in zijn huidige vorm weinig attractief. Een beproefde oplossing om dit te verbeteren is het verkeer van het plein te verwijderen. Hiervoor kan niet worden gekozen, omdat de kruising een te belangrijke rol vervult in de verkeersafwikkeling rondom en in het centrum. Zo is de wens ontstaan om een aantrekkelijk schouwburgplein bij de entree van het centrum te combineren met een grote stroom auto’s, bussen, fietsers en voetgangers. Geen gemakkelijke opgave.
Geen aantrekkelijk gebied
Drachten is ? zoals veel Nederlandse steden – na de Tweede Wereldoorlog sterk gegroeid. Bij het inrichten van de openbare ruime heeft lange tijd één aspect sterk overheerst: het verkeer. Ook bij het nadenken over het Laweiplein was aanvankelijk de verkeersaf…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.