'Pas op! Spelende kinderen' is het eerste wat ik zie als ik Pasop binnenrijd. Onder het bordje staat zelfs nog vermeld: 'Verboden toegang volgens artikel 461 wetb. v. strafrecht'.

‘Pas op! Spelende kinderen’ is het eerste wat ik zie als ik Pasop binnenrijd. Onder het bordje staat zelfs nog vermeld: ‘Verboden toegang volgens artikel 461 wetb. v. strafrecht’. Dat je ergens voor op je hoede moet zijn in Pasop lijkt duidelijk, maar dat het om spelende kinderen gaat, had ik niet kunnen bedenken. Geen kind te bekennen trouwens, maar misschien is dat juist wel het gevaar. Of zou het om de babysit-betekenis van Pasop gaan?

Pasop is een buurtschap dat onder Midwolde valt en bestaat, net als vele gehuchten in deze rubriek, slechts uit één weg die ook wel ‘De Pas op’ genoemd. Het ligt ten noorden van Leek en ten zuidwesten van Zuidhorn. Ooit was het landschap leeg en kaal, net als de omgeving ten noorden en oosten, maar door het afgraven van het veen zijn in de buurt petg…

Trefwoorden