Noord-Nederland beschikt ontegenzeggelijk over vele kwaliteiten. Eén daarvan is het open landschap. Noord-Nederland heeft ook een nadeel: dat is de sociaal-economische situatie. Het Noorden beschouwt de ruimte, het open landschap als zijn kapitaal. Juist het aanleggen van een magneetzweefbaan biedt de meeste garantie voor het behoud van de open ruimte en het versterken van de landschappelijke kwaliteiten, juist omdat de economische activiteiten worden geconcentreerd in stedelijke kernzones.

Noord-Nederland beschikt ontegenzeggelijk over vele kwaliteiten. Eén daarvan is het open landschap. Laatst had ik buitenlandse gasten, die zich er bij voorbaat op verheugden dat ze ‘ver’ konden kijken, niet gehinderd door heuvels en bergen. Eenmaal gearriveerd kregen ze de wolkenluchten er ongevraagd bij. Ze komen nog eens terug.
Noord-Nederland heeft ook een nadeel: dat is de sociaal-economische situatie. Natuurlijk, we hebben onze achterstand voor een deel ingelopen. Maar het is niet genoeg. De Commissie Langman, ingesteld door de toenmalige regering, heeft het allemaal in kaart gebracht en is met aanbevelingen gekomen. Centraal stond de ontsluiting van het Noorden op het economische kerngebied van de Randstad en daarmee op de rest van Europa. Het kabinet en de regio waren het over ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.