Voor een lofzang op de rust van het platteland moet je niet bij René Boomkens zijn. In de teksten van de hoogleraar Sociale Filosofie en Cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen draait eigenlijk alles om 'de stad'. Of preciezer: om de stedelijke openbare ruimte.

Want in het publieke domein van de stad, daar gebeurt het: de ontmoeting met de ander, de confrontatie met het vreemde, de kennismaking met nieuwe ideeën. De stedelijke organisatievorm staat zodoende garant voor vrijheid, voor ruimdenkendheid, voor het experiment, betoogt Boomkens op zijn dakterras in de Groningse wijk de Oosterpoort. ‘Onze identiteit van moderne burger heeft rechtstreeks te maken met het wonen in een stedelijke omgeving.’

Steden hebben, vervolgt Boomkens, een ‘dubbelkarakter’. Ze vormen een plaats om te wonen, een thuis. Maar steden zijn ook ‘een motor’: van verandering, van economie, van verkeer. Dat levert een leefwijze op die zich kenmerkt door een mengeling van vertrouwdheid enerzijds en anonimiteit en onvoorspelbaarheid anderzijds. Juist het voortdurend pendelen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.