Even voorbij de weg naar Elim rijd ik Nieuw Moscou binnen, het doel van mijn reis. Het is niet veel meer dan een lange doorgaande weg. Ik zie een klein voetbalveldje.

Het is een schitterende wintermiddag als ik halverwege december naar het zuiden rijd. Ik passeer de ijsbaan van Orvelte. Waar dit dorp zomers een kermis dreigt te worden is het er nu uitgestorven en erg mooi. Witteveen toont grote boerderijen en kleine arbeidershuisjes. Hetzelfde zie ik in de buurt van Nieuw Balinge en Nieuweroord langs de Verlengde Middenraai. Het is duidelijk dat dit niet het meest welgestelde deel van Drenthe was, al wordt hier en daar via omvangrijke verbouwingen geprobeerd het verleden uit te wissen. Als ik bij de Verlengde Hoogeveensche Vaart kom sla ik rechtsaf naar Noordscheschut. Bij de schutsluis staat een beeld van een sluiswachter die de sluisdeuren openduwt. Even later ben ik in Hollandscheveld.

De historie dringt zich hier op. Hollandscheveld is de baker…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden