Het Bergumermeer zie je pas als je een lang pad naar het haventje van het recreatiecentrum Bergumermeer hebt uitgelopen. Een weids vergezicht over water opent zich na een pad waaraan een reusachtige bemoste wilg staat.

Het Bergumermeer zie je pas als je een lang pad naar het haventje van het recreatiecentrum Bergumermeer hebt uitgelopen. Een weids vergezicht over water opent zich na een pad waaraan een reusachtige bemoste wilg staat. Heel in de verte zie je een witte rookpluim van een fabrieksschoorsteen. Het is heel rustig op een dinsdag rond 10 uur. Een wat bleke zon zorgt voor een zilverwit wateroppervlak. Bij het haventje liggen wat Valken werkeloos aan de kant. Een viertal kunststof bootjes met buitenboordmotor ligt aan de andere kant van de steiger. Als ik denk ‘Waar blijven ze nou’, komt er plotseling een karretje met drie jongens aanrijden. Zij hebben een benzinetankje bij zich dat aangesloten wordt op de motor. Na wat aanwijzingen stuntel ik wat om het bootje buiten de haven te krijgen om daa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.