Het Zuidlaardermeer heb ik wel eens verkend met een schaatstocht. Net als bij het Leekstermeer viel me toen op dat de oevers vrij vlak zijn. Oudtijds heette dit meer trouwens het Noordlaardermeer, dat 'een zeer aanzienlijk en vischrijk meer is', zoals Van der Aa in de negentiende eeuw meldt.

”t Is een rare zomer dit jaar’, zegt de beheerster van Meerzicht. ‘Het is hollen of stilstaan en als er onweer voorspeld wordt dan komen de mensen ook niet graag.’ Bij Meerzicht, een van de recreatiebedrijven rond het Zuidlaardermeer, huur ik een bootje. Dit keer permitteer ik mij de luxe om er eentje te nemen waarin je normaal kunt zitten op een bank. Met een echt stuur in plaats van uren lang een trillend handvat van een buitenboordmotor vast te moeten houden. Het is een soort vierkante, kunststof tobbe met spatscherm.
Het Zuidlaardermeer heb ik wel eens verkend met een schaatstocht. Net als bij het Leekstermeer viel me toen op dat de oevers vrij vlak zijn. Oudtijds heette dit meer trouwens het Noordlaardermeer, dat ‘een zeer aanzienlijk en vischrijk meer is’, zoals Van der Aa in de …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.