Nederland is wereldberoemd vanwege zijn eeuwige strijd tegen het water. De problemen waar we de komende vijftig jaar mee te maken krijgen, zijn echter zo indrukwekkend dat het de vraag is of we die strijd wel voor alle delen van ons land moeten voortzetten. Met name in de provincie Groningen is de combinatie van bodemdaling, zeespiegelstijging en toename van de pieken in de neerslag zo ingrijpend dat er serieus over wordt nagedacht laag gelegen gebieden terug te geven aan het water. Een gesprek met drie deskundigen van de betrokken waterschappen in Groningen en Friesland.

Het Waterschap Hunze en Aa’s beheert het water in het oosten van de provincie Groningen ten zuiden van de lijn Groningen-Delfzijl en in een deel van Drenthe tot aan Klazienaveen. Bodemdaling als gevolg van de aardgaswinning in Slochteren vormt hier een extra probleem.
Lodewijk Schiltkamp, beleidsadviseur integraal waterbeheer bij het Waterschap Hunze en Aa’s in Veendam, werpt een blik in de verre toekomst.
‘Zo rond 2500 zal de dan levende generatie voor de vraag staan of er nog wel sprake kan zijn van duurzaam waterbeheer, gezien de effecten van natuurlijke en onnatuurlijke bodemdaling, een zeespiegelstijging die over honderd jaar al zestig centimeter zal bedragen én een aanzienlijke toename van de neerslag als gevolg van twee graden temperatuurstijging. Ik voorzie dat de driehoek Groni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.