Op 17 oktober heeft de Initiatiefgroep Duurzaamheidscentrum Lauwersoog de Nationale toekomstprijs gewonnen. Die prijs is een stimulans voor innovatieve plannen of projecten voor de wereld van morgen. De prijs werd toegekend voor het Lauwersoogproject, dat voorziet in een Duurzaamheidscentrum aan, in en op de zeedijk tussen industrieterrein en dorp Lauwersoog.

Een combinatie van bezoekerscentrum en duurzame-energiecentrale moet zorgen voor een vernieuwend en publiekstrekkend bezoekerscentrum, waar op aantrekkelijke wijze informatie wordt verstrekt over natuur, water en energie. Het plan sluit goed aan bij de doelen voor het Lauwersmeergebied. Het biedt een dagattractie voor zon- en regenweer, gekoppeld aan horeca en mogelijk verblijfsaccommodatie.

Het plan voor het centrum is ontwikkeld op basis van een veelbelovende combinatie van twee initiatieven: een duurzame-energiecentrale en een bezoekerscentrum Nationaal Park. Een uitgebreide ronde gesprekken met mogelijke partners heeft het afgelopen half jaar plaatsgevonden. Het plan bestaat uit de volgende onderdelen:
– Internationaal Waddenmuseum
– Energie-informatiecentrum
– Bezoekerscentrum Nat…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.