Groningen heeft de Grote Markt. Het plein dat maar geen plein wil worden. Gent heeft het Braunplein. Het plein tussen de drie torens die de rijke historie en het stedelijke karakter van Gent kenmerken, doet slechts dienst als openbare parkeerplaats.

De binnenstad van Gent is nog het beste te vergelijken met een oud herenhuis, bewoond door een rijke oude dame en haar jonge nichtje. Bijna alles in het huis ademt geschiedenis uit. De woonkamer is volgestouwd met antieke meubels die veel te dicht op elkaar staan. Geen van de meubels krijgt voldoende ruimte en geen van de meubels is het rustpunt in de kamer waar het allemaal om draait. Her en der verspreid treft men prullaria aan: naast de siervaas van kristal staat een reproductie. Het oude tapijt is op de smalle doorgangen versleten en de donkere gordijnen ontnemen de kamers het licht. De oude grijze dame is een schim die assimileert met haar omgeving. Sinds een paar jaar woont de jonge nicht van de oude dame in het huis, en ze heeft een paar kamers tot haar beschikking gekregen. De j…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden